2019-1.1.1 – PIACI KFI

Többcélú merevszárnyú drónt fejleszt a Mould Tech Kft és a BME konzorciuma

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA” című, “2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú” pályázati felhívásra a Mould Tech Kft és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által közösen benyújtott támogatási kérelem 890 446 755,- Ft támogatásban részesült. A vállalkozás és az egyetem által létrehozott konzorcium innovatív és újszerű megoldásokra épülő többcélú merevszárnyú drónt és a fejlesztéséhez szükséges kompetenciákat hoz létre a projekt során.

A Mould Tech Kft jelentős gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, versenyképes műszaki fejlesztő gárdával rendelkezik a többtengelyes szubsztraktív megmunkálási eljárások, az additív gyártástechnológiák, valamint a topológiai optimalizálás területén. A társaságot 2014-ben a Deloitte Automotive Award díjjal ismerte el. A konzorcium másik tagja (BME) a drónok fejlesztéséhez szükséges repülési, szerkezet-ismereti és anyagtudományi kompetenciákra építve tudja biztosítani a projekt sikerességéhez elengedhetetlen kutatási színvonalat. A konzorcium rendelkezik az eredményes projekt-megvalósításhoz szükséges legkorszerűbb 3D nyomtatási, kompozit és fémes technológiai, valamint a szükséges repülési, áramlástani és méréstechnológiai ismeretekkel.

A projekt során újszerű kompozit anyagok, valamint a hozzájuk kapcsolódó speciális rétegrend és héjszerkezetek kutatásaira is sor kerül. Ezen belül kiemelten fontos kutatási terület lesz a kompozit inertek hatása a merev hordozó szerkezet strukturális stabilitására, valamint a határterhelések, a vibrációs hatások és delaminálódás vizsgálata. A szárnyszerkezet további áramlástani elemzése során jutunk el a végső, optimális kialakításhoz, mellyel egy jelenleg még nem létező, jelentős piaci igényt kielégítő merevszárnyú drón kifejlesztése válik lehetővé.

Az NKFIH által közzétett “PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA” című, “2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú” pályázati felhívás keretében 890 446 755,-Ft